diumenge, 25 de desembre del 2011

Fum a les xemeneies del Poble Nou

Torna a sortir fum de les xemeneies del Poble Nou de Barcelona. Bé, aquest és un titular una mica exagerat. En realitat, ha tornat a sortir fum d'una de les xemeneies del Poble Nou, ara 22@: la xemeneia de Ca l'Aranyó, l'antiga fàbrica tèxtil reconvertida en Campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i en seu del grup Imagina/Mediapro. Aquest és l'aspecte de la xemeneia, de 36 metres d'alçada, el 21 de desembre poc després de les 13:30.



 Dues vistes de la xemeneia des de la planta 12 de l'edifici de Mediapro

El fum prové de la central que hi ha al carrer Tànger, just davant de la UPF. Aquesta central, que dóna suport a la xarxa de distribució d'energia tèrmica (fred i calor)del 22@, funciona quan hi ha pics de demanda. Diposa de calderes de gas natural i els fums resultants de la combustió (fonamentalment C02 i vapor d'aigua) s'expulsen a través de la xemeneia, que es va conservar com a memòria del passat industrial del barri, i que ara ha trobat de nou una utilitat pràctica. La xemeneia original es va completar amb una extensió metàl·lica d'uns 8 o 10 metres d'alçada, no sé si per un tema estètic (allunyar els fums del pati de la UPF) o bé per alguna qüestió tècnica (refredar més els gasos abans d'expulsar-los a l'atmosfera?)

El sistema de distribució centralitzada de fred i calor és una innovació més del districte 22@, tot i que és molt habitual en ciutats de climes més extrems que el de Barcelona, com ara Nova York o Moscou. A la web de Districlima, l'empresa que gestiona el servei, hi ha força informació sobre el funcionament i els avantatges d'aquestes instal·lacions, que pel que sembla redueixen molt l'emissió de CO2 i aconsegueixen una gran eficiència energètica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada